Open tuindag op Boerenzomermarkt De Marsen (Zaterdag 25 juni)

Open tuindag op Boerenzomermarkt De Marsen

Landsmeer/Oostzaan, 14 juni 2016 – Zaterdag 25 juni a.s. is er van 10.00 tot 16.00 uur Boerenzomermarkt op Twiskeboerderij De Marsen. Naast diverse stands met biologische streekproducten, uiteenlopende workshops en leuke kinderactiviteiten zijn er ook twee tuinexcursies. Tuinder Tom Collé vertelt over het telen van biologische groenten en kruiden. Loop je mee?

Een volwaardige, economisch rendabele gemeenschapstuin bleek de afgelopen jaren op De Marsen helaas niet mogelijk. Een kleinschalige variant van minder dan een hectare is nu een volwaardige werkplek voor de zorgvragers die op de boerderij werken. Er staan zo’n vijfentwintig verschillende biologische groenten, zoals sla, tuinbonen, andijvie, spinazie, maïs, courgette en broccoli. Ook is er een mooie kruidentuin aangelegd.

Oostzaanse tuinders
Simone Befort en Tom Collé hebben een belangrijk rol in de Marsentuin. Beide Oostzaners studeerden recent af aan de landbouwopleiding Warmonderhof en liepen eerder stage op de Marsen. Ze krijgen wekelijks steun van scholieren en hulpboeren. Collé: “Hulpboeren vinden als zorgcliënt bij ons zinvolle dagbesteding. De tuin is een helende omgeving waar ze drie seizoenen ononderbroken deel zijn van een groeiproces. De tuin geeft ook rust, en wie er meehelpt, is altijd buiten. Werkdruk ontbreekt, want het draait vooral om zorg en aandacht.” De aparte kruidentuin is aangelegd in de vorm van een enorm ‘wiel’. Tussen de ‘spaken’ groeien heerlijke kruiden. De 25e loopt Collé met deelnemers om 12.00 uur en om 15.00 uur een rondje door de tuin. Hij vertelt wat er zoal komt kijken bij biologische kweek en waarom de opbrengst gezond en voedzaam is.

Boerenijsjes
Naast de twee tuinexcursies is er op de Boerenzomermarkt veel meer te beleven. Kom bij onze barbecue proeven van heerlijk varkens- en rundvlees van de eigen boerderij, lunch met een ambachtelijk broodje van bakkerij Reizend Broodje, volg een workshop over wol of vilt, kom thee drinken en taart eten in de koffiehoek en laat de kinderen ‘los’ bij de insectentuin. Leden van IVN Natuureducatie vertellen er boeiende verhaaltjes. Grote kinderen mogen hun eigen broodje bakken boven de vuurschaal. In de boerderijwinkel kun je terecht voor zomerse boerenijsjes! De eerste gewassen uit de tuin zijn er vanaf half juli verkrijgbaar.

Vrienden van de Marsen
In mei is op de boerderij vriendenclub ‘Vrienden van de Marsen’ opgericht. Ieder kwartaal helpen de vrienden een keer met praktisch kluswerk of het realiseren van ideële ambities. De vriendengroep hoopt dat meer mensen zich aansluiten, want er is genoeg te doen. Voor welke uitdagingen De Marsen zoal staat, vertellen we bij de Vriendenkraam. Ook horen we graag of je wilt meedenken over de inrichting van een nieuw voorerf, waarvoor later dit jaar crowdfunding start.

We zien je graag de 25e op de boerderij. Tot dan!