VEEHOUDERIJ

KOEIEN – BRANDRODE RUND

De Marsen houdt brandrode runderen. Deze koeien zijn bruinrood tot donkerrood en hebben een witte kol, een witte buik, een witte staartpunt en witte sokken. De kop en de poten neigen naar zwartrood. Aan de geblakerde kleur dankt dit middelgrote ras de naam ‘brandrood’. Het zijn rustige en vriendelijke dieren, voor elkaar en voor mensen. Dat maakt ze goed hanteerbaar.

 

Brandrode runderen zijn robuust en sterk, ‘winterhard’, bezitten een prima aanpassingsvermogen en zijn zelfredzaam. Ze hebben geen moeite met voederovergangen of een verblijf buiten de stal. Het ras heeft een goede weerstand tegen ziekten, is vroegrijp en vruchtbaar. Brandroden kalven makkelijk, geven voldoende en gezonde melk en hebben uitstekende moedereigenschappen. Ze zijn geschikt voor begrazing in de natuur, waar ze zelf hun kalveren zogen.

PAARDEN

Op de boerderij wonen ook een fjordenpaard en drie shetlandpony’s. Ze worden door onze hulpboeren verzorgd en zijn een gezellig stelletje dat ook volop aandacht krijgt van bezoekers. In de toekomst willen we een deel van de land- en grondbewerking met paarden doen. Dat is beter voor de veengrond en bovendien milieuvriendelijker.

EZELS

In samenwerking met Stichting de Ezelsociëteit is op de De Marsen ook plek gemaakt voor drie ezels. Die hadden behoefte aan een gezond en veilig plekje. De ezels worden door onze hulpboeren goed verzorgd en genieten van alle aandacht die ze van onze bezoekers krijgen.

VARKENS

Onze varkens zijn een kruising tussen klassieke vleesvarkens en rassen met een goede weerstand en sociale eigenschappen. Klassieke vleesvarkens zoals de Piétrain en de Large White (of Yorkshire) hebben een hoge vleeskwaliteit en een goede vet-vleesverhouding.
Rassen met een goede weerstand, een goede voeropname en goede moedereigenschappen zijn de Bentheimer, Duroc of York.
Onze twee fokzeugen biggen twee keer per jaar. De biggen worden op de boerderij afgemest. Op een slachtgewicht van ca. 120 kg gaan ze naar onze Eko-slager. Die maakt er heerlijke producten van, zoals karbonaden, ham en worst.

KIPPEN

Op de boerderij scharrelen ruim 250 kippen rond. Het grootste deel bestaat uit bruine barnevelders en leghoorns die vooral voor de eiproductie zorgen. Alle kippen lopen vrij op het land. In het mobiele kippenhok gaan ze alleen ’s nachts op stok en kunnen ze overdag eieren leggen. De kip is een bosdier. Daarom mogen ze op De Marsen ook vrij rond lopen tussen de struiken, op het land en in de boomgaard.
De eieren zijn karakteristiek van smaak. Dat is te danken aan de vrije uitloop en het afwisselende voedselpatroon van kruiden, granen en zaden. De donkergeel gekleurde eidooiers zijn rijk aan gezonde amino- en omega-zuren.

Op de boerderij leven ook krielkippen en Noord-Hollandse Blauwen. Dit zijn echte raskippen, die we hier fokken. Zo kunnen we de Barnevelders later vervangen met duurzamere kippen.

MUSKUS-EEND

Onze muskuseenden zijn afgelopen zomer op de boerderij gekomen. Ze waren door iemand in het Twiske achtergelaten en niet in staat zichzelf te verzorgen. Daarom hebben wij ze onder onze hoede genomen. Ze worden dagelijks goed verzorgd en gaan hier misschien ook broeden. De eenden zorgen er voor dat er in de moestuin niet te veel slakken zijn.