In onze boerderijwinkel kun je terecht voor biologisch vlees, groenten en eieren van eigen grond. Ook zijn er meer dan 100 andere biologische streekproducten verkrijgbaar.

Biologische keurmerken

De winkel beschikt over een ruim assortiment biologische of biologisch-dynamische producten. Denk aan broodbeleg, oliën, vruchtensap, peulvruchten, ontbijtgranen, koffie, thee, e.v.a. wekelijkse boodschappen.

 

Bij de productie van vlees, eieren en groenten houden we ons niet alleen aan de richtlijnen voor biologische en biologisch-dynamische landbouw. We streven ook naar een zo hoog mogelijk aandeel omega-3 vetzuren. De aanbevolen verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren van 5:1 en 3:1, vind je terug in onze producten. Alle De Marsen-producten komen tot stand op basis van deze uitgangspunten. Zo staat de boerderij garant voor gezonde en verantwoorde levensmiddelen die ook nog eens erg smaakvol zijn!

Biologische eieren van De Marsen

Het basisprincipe op De Marsen is: een gezond dier levert een gezond product. Daarom creëren we voor onze dieren optimale levensomstandigheden.

 

Onze kippen:

 

 • Hebben onbeperkt vrije uitloop op weiland, tussen fruitbomen en onder bosjes. Alleen ’s nachts, als de vos rond sluipt, gaan de kippen veilig op stok in ons mobiele kippenhok;
 • Lopen in een echt koppel met een haan op 25 hennen;
 • Krijgen voer dat is samengesteld uit onbehandelde natuurlijke ingrediënten van biologische oorsprong. Het voer heeft de optimale verhouding van omega-6 en omega-3-vetzuren en zorgen voor de hoogst mogelijke omega-3 waarde. Onze eieren hebben een omega-3 aandeel van 4,3% en bevatten hierdoor ruim drie keer zoveel omega-3 dan gangbare ‘omega-3 eieren’. Het omega-6 -aandeel ligt op 21,7% (een verhouding van ca 5:1);
 • Krijgen geen synthetische medicijnen toegediend. Onze kruiden en homeopathische middelen zorgen onder de dieren voor natuurlijke weerstand, robuustheid en geneeskracht.

Hulpboeren helpen mee
Onze kippen worden verzorgd door onze hulpboeren. Met boerderijwerk bouwen deze zorgcliënten aan hun identiteit en een positief zelfbeeld. Ze zorgen er bovendien voor dat je als klant van onze winkel van een gezond en lekker eitje kunt genieten. Eet smakelijk!

Biologisch rundvlees van De Marsen

Rundvlees voorziet ons lichaam van essentiële voedingstoffen en is daarmee zeer waardevol. Toch levert een volwassen koe van 500 kg levend gewicht maar 250 kg vlees op. Het dier heeft twee tot drie jaar nodig om zo stevig te worden.

 

Ondanks dat ons rundvlees lekker en gezond is, willen we mensen ook inspireren minder vlees te eten. Zo kun je in onze winkel terecht voor verse seizoensgroenten en ingrediënten voor voedzame vegetarische maaltijden.

 

Net als onze kippen voorzien we ook onze brandrode runderen van optimale levensomstandigheden. Die garanderen hun welzijn en leggen een basis voor rundvlees van hoge kwaliteit.

 

Onze koeien:

 

 • Hebben ‘s zomers vrije uitloop op de natuurlijke, kruidenrijke weilanden in het Twiske;
 • Krijgen ‘s winters een optimaal onderdak in onze open hellingstal, die is gebouwd volgens de meest recente richtlijnen voor dierenwelzijn en ecologische bedrijfsvoering;
 • Worden ieder jaar door een echte stamboekstier gedekt;
 • Behouden hun hoorns;
 • Krijgen geen synthetische medicijnen toegediend. Met onze kruiden en homeopathische middelen zorgen we voor een natuurlijke weerstand, robuustheid en geneeskracht;
 • De kalveren mogen bovendien een volledige zoogperiode van vier maanden bij de moeders lopen, vóór ze ontwend worden. Na het ontwennen lopen ze weer bij de kudde.

Hoge omega-3-waarde
Ook bij het produceren van ons vlees streven wij naar een zo hoog mogelijke omega-3-waarde en de juiste verhouding van omega-6 tot omega-3, van 5:1 en 3:1. Het verzorgen van de koeien is een taak van onze hulpboerinnen en boeren die hun werk met veel liefde en aandacht uitvoeren. Op deze manier kunnen we een product garanderen dat naast verantwoord en gezond ook nog eens bijzonder lekker is. Eet smakelijk!

Biologisch varkensvlees van De Marsen

Op De Marsen willen we de varkens een prettig en authentiek varkensleven schenken. Ze mogen hier volop wroeten en graven. Dat vinden ze niet allen plezierig, het is ook nuttig voor onze bedrijfsvoering. Bij het in cultuur brengen van percelen voor de tuinderij ploegen ze de grond om en bemesten op natuurlijke wijze.

 

We fokken een eigen huisras. Dat is een kruising tussen het robuuste Bentheimer-varken en de duitse Pietrain, die een hoge vleeskwaliteit heeft.

 

Onze varkens:

 

 • Bevallen op De Marsen van hun biggen die hier groot worden en afgemest worden voordat ze op zo’n 120 kg levend gewicht naar de slager gaan. We spreken hier van een ‘gesloten kringloop.’
 • Krijgen voeding dat zorgt voor de hoogst mogelijke omega-3-waarde en een optimale verhouding tussen omega-6 en omega-3, van 5:1 en 3:1. Het voer bestaat uit onbehandelde natuurlijke ingrediënten van biologische origine, gras en kuil. De kruiden in het voer zorgen voor een optimale stofwisseling, wat een sappig maar mager stuk vlees oplevert.
 • Zijn zo vaak mogelijk op het weiland of wroeten in braakliggende delen van de moestuin.
 • Krijgen huisvestiging met vrije uitloop in groepsverband en een schuilmogelijkheid op het land.
 • Mogen hun krulstaart en flaporen behouden.
 • Krijgen geen synthetische medicijnen toegediend. Onze kruiden en homeopathische middelen zorgen voor een natuurlijke weerstand, robuustheid en geneeskracht.

 

Het verzorgen van de varkens is voornamelijk een taak van onze hulpboerinnen en boeren. Zo kan je van een verantwoord en gezond stuk vlees genieten dat met aandacht en respect is gegroeid. Eet smakelijk!

Biologische groenten van De Marsen

In onze moestuin telen we groenten, bloemen en kruiden in de volle grond. Onze tuinders houden zich aan biologische richtlijnen en telen dus voedzame producten met respect voor de natuur. Vruchtwisseling voorkomt dat de grond uitgeput raakt.

 

Deze werkwijze betekent dat:

 

 • We ziektes en schimmels op natuurlijke wijze kunnen voorkomen;
 • Alle gewassen niet alleen eetbaar zijn, maar ook een aanvulling voor het geheel van de tuin of de boerderij. Bijvoorbeeld als: ongediertebestrijder, groenbemester, plant met geneeskracht, dracht voor de bijen of voedselrestant voor de varkens;
 • Alle groenten op De Marsen worden voorgezaaid, als potgoed geplant en geoogst. Het meeste is handwerk voor onze hulpboerinnen en boeren;
 • De hoge diversiteit aan gewassen een ecosysteem creëert dat verschillende dieren aantrekt. De tuin heeft daardoor ook een hoge recreatieve en educatieve waarde;
 • We geen gebruik maken van kunstmest en synthetische en/of chemische middelen ter bestrijding van ongedierte, onkruid of plantenziekten.

ZUIVEL

Wij verkopen zuivel van koeien en geiten van andere Noord-Hollandse boerderijen. In ons assortiment vind je diverse melk- en yoghurtsoorten, kwark, boter en kazen. Zuivel van geiten komt van De Klompenhoeve. Zuivel van de koe wordt geleverd door De Noorderhoeve en Dijkgatshoeve. De kazen worden door ons gesneden en verpakt. Zuivel zit zoveel mogelijk in glazen flessen en potten die we hergebruiken.