In onze boerderijwinkel kun je terecht voor groenten, eieren en vlees van eigen grond en dieren. Ook zijn er meer dan 100 andere biologische (streek)producten verkrijgbaar.

Biologische keurmerken

De winkel beschikt over een ruim assortiment biologische of biologisch-dynamische producten. Denk aan broodbeleg, oliën, vruchtensap, peulvruchten, ontbijtgranen, koffie, thee, e.v.a. wekelijkse boodschappen. Betalen kan ook met pin!

 

Bij de productie van vlees, eieren en groenten werken wij via de principes van biologische en biologisch-dynamische landbouw. Alle De Marsen-producten komen tot stand op basis van deze uitgangspunten. Zo komen gezonde en verantwoorde levensmiddelen tot stand die ook nog eens erg smaakvol zijn!

Eieren van De Marsen

Het basisprincipe op De Marsen is: een gezond dier levert een gezond product. Daarom creëren we voor onze dieren goede levensomstandigheden en krijgen zij biologische voeding.

 

Onze kippen:

 

 • Hebben onbeperkt vrije uitloop op weiland, tussen fruitbomen en onder bosjes. Alleen ’s nachts, als de vos rond sluipt, gaan de kippen veilig op stok in de kippenhokken;
 • Lopen in een echt koppel met een  ca. 1 haan op 25 hennen;
 • Krijgen voer dat is samengesteld uit onbehandelde natuurlijke ingrediënten van biologische oorsprong.
 • Krijgen geen synthetische medicijnen toegediend. Onze kruiden en homeopathische middelen zorgen onder de dieren voor natuurlijke weerstand.

Hulpboeren werken mee
Onze kippen worden verzorgd door de hulpboeren. Met boerderijwerk bouwen zij aan hun identiteit en een positief zelfbeeld. Ze zorgen er bovendien voor dat je als klant van onze winkel van een gezond en lekker eitje kunt genieten. Eet smakelijk!

Rundvlees van De Marsen

 

Onze Brandrode runderen houden wij ook onder goede levensomstandigheden. Dit garandeert hun welzijn en legt een basis voor rundvlees van hoge kwaliteit.

 

Onze koeien:

 

 • Hebben ‘s zomers vrije uitloop op de natuurlijke, kruidenrijke weilanden in het Twiske;
 • Krijgen ‘s winters een optimaal onderdak in onze open hellingstal, die is gebouwd volgens de meest recente richtlijnen voor dierenwelzijn en ecologische bedrijfsvoering;
 • Worden alleen door een echte stamboekstier gedekt;
 • Behouden hun hoorns;
 • Krijgen geen synthetische medicijnen toegediend. Met onze kruiden en homeopathische middelen zorgen we voor een natuurlijke weerstand.
 • De kalveren mogen bovendien een volledige zoogperiode van vier maanden bij de moeders lopen, vóór ze ontwend worden. Na het ontwennen lopen ze weer bij de kudde.

Het verzorgen van de koeien is een taak van onze hulpboerinnen en boeren die hun werk met veel liefde en aandacht uitvoeren. Op deze manier kunnen we een goed leven voor de runderen, die zo belangrijk zijn voor ons land en gewas, bieden en tevens gezonder vlees.

Varkensvlees van De Marsen

Op De Marsen willen we de varkens een prettig leven geven, ze worden goed verzorgd en krijgen naast het voer ook zoveel mogelijk verse groenten. Bij het voorbereiden van de percelen voor de tuinderij ploegen ze de grond om en bemesten deze op natuurlijke wijze. Omdat ze dit helaas niet het gehele jaar kunnen doen, leven ze daarnaast in een afgesloten buitenruimte.

 

Onze varkens:

 

 • Bevallen op De Marsen van hun biggen die hier groot worden en afgemest worden voordat ze op zo’n 120 kg levend gewicht naar de slager gaan. We spreken hier van een ‘gesloten kringloop.’
 • Krijgen voer dat bestaat uit onbehandelde natuurlijke ingrediënten van biologische origine, gras en kuil. De kruiden in het voer zorgen voor een optimale stofwisseling.
 • Zijn zo vaak mogelijk op het weiland of wroeten in braakliggende delen van de moestuin.
 • Krijgen huisvesting met vrije uitloop in groepsverband en een schuilmogelijkheid.
 • Mogen hun krulstaart en flaporen behouden.
 • Krijgen geen synthetische medicijnen toegediend. Onze kruiden en homeopathische middelen zorgen voor een natuurlijke weerstand.

 

Het verzorgen van de varkens is tevens een taak van onze hulpboerinnen en boeren.

Groenten van De Marsen

In onze moestuin telen we groenten, bloemen en kruiden in de volle grond. Onze tuinders werken via de principes van biologische landbouw en telen dus voedzame producten met respect voor de natuur. Vruchtwisseling voorkomt dat de grond uitgeput raakt.

 

Deze werkwijze betekent dat:

 

 • We ziektes en schimmels op natuurlijke wijze kunnen voorkomen;
 • Alle gewassen niet alleen eetbaar zijn, maar ook een aanvulling voor het geheel van de tuin of de boerderij. Bijvoorbeeld als: ongediertebestrijder, groenbemester, plant met geneeskracht, voor de bijen of voedsel voor de varkens;
 • Alle groenten op De Marsen worden voorgezaaid, als potgoed geplant en geoogst. Het meeste is handwerk voor onze hulpboerinnen en boeren;
 • De hoge diversiteit aan gewassen, een ecosysteem creëert dat verschillende dieren aantrekt.
 • We geen gebruik maken van kunstmest en synthetische en/of chemische middelen ter bestrijding van ongedierte, onkruid of plantenziekten.

ZUIVEL

Wij verkopen zuivel van koeien en geiten van andere Noord-Hollandse boerderijen. In ons assortiment vind je diverse melk- en yoghurtsoorten, kwark, boter en kazen. Zuivel van geiten komt van De Klompenhoeve. Zuivel van de koe wordt geleverd door De Noorderhoeve en Dijkgatshoeve. De kazen worden door ons gesneden en verpakt. Zuivel zit zoveel mogelijk in glazen flessen en potten die worden hergebruikt.